Print is dood?!

Of toch niet?

Met de snelle opkomst van digitale technologieën en de dominantie van het internet, leek het de laatste jaren misschien alsof print langzaam maar zeker zijn laatste adem uitblies. Maar is dat echt het geval? 

Door: Melissa van den Brink-Koelewijn & Lidewij Heinen

 

Beeld je eens een ruimte zonder print in: een woonkamer zonder krant of magazine op de koffietafel, geen prachtige kookboeken in de keuken, geen gave afdruk in een lijst aan de muur… Stel je voor dat je alleen digitale schermen hebt om informatie en inspiratie op te zoeken. Hoewel digitale media ons veel gemak en toegang tot informatie bieden, zouden we een tastbaar verlies ervaren zonder de aanwezigheid van print.


De opkomst van digitale media heeft ongetwijfeld geleid tot geweldige veranderingen in de manier waarop we informatie consumeren en met elkaar communiceren. We zijn gewend geraakt aan het directe, snelle karakter van digitale content, die we met een paar klikken kunnen delen en verspreiden. Dit heeft geleid tot de perceptie dat print verouderd en achterhaald is. Maar er is er nog  steeds een grote groep mensen die waarde hecht aan tastbare, fysieke media. Print heeft een unieke esthetiek die digitaal niet altijd kan worden gereproduceerd. Het gevoel van een goed ontworpen visitekaartje in je handen, de rijke kleuren van een gedrukte poster aan de muur of de textuur van een luxueuze tijdschriftpagina zijn allemaal ervaringen die digitaal niet kunnen worden geëvenaard. Dit maakt print nog steeds aantrekkelijk voor bepaalde doelgroepen en doeleinden. 

Beeld je eens een ruimte zonderprint in…”

Het leven zonder prints is volgens Lidewij vreselijk saai.Bovendien biedt print je een gevoel van geloofwaardigheid en betrouwbaarheid dat in de digitale wereld soms ontbreekt. Een gedrukte  publicatie, zoals een boek of een magazine, straalt een zekere autoriteit uit en wordt vaak als waardevoller beschouwd dan een online artikel dat  snel kan worden aangepast of verwijderd. Dit maakt print een geschikt medium voor langdurige informatieverstrekking en branding. 


Daarnaast is print niet langer beperkt tot de traditionele vormen zoals boeken en tijdschriften. Innovaties in de drukwerktechnologie hebben geleid tot nieuwe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld gepersonaliseerd drukwerk, folie-verpakkingsontwerp en grootformaatdrukwerk, zoals geprinte vlaggen, spandoeken en zelfs bedrukte parasollen en stoffen strandstoelen. Deze ontwikkelingen hebben de deur geopend naar creatieve toepassingen van print, waarbij ontwerpers (wij dus) kunnen experimenteren met texturen, afwer-kingen en materialen om unieke visuele ervaringen te creëren.


Print en online combineren

Natuurlijk heeft print ook zijn nadelen. Het is ook duurder en tijdrovender dan digitale content en het bereik is vaak beperkter. Bovendien is de impact op het mi-lieu een belangrijk aandachtspunt, gezien de hoeveelheid papierafval die wordt gegenereerd. Het is dan ook belangrijk om duurzaam en milieuvriendelijke drukwerk te omarmen. Er zijn veel soorten eco-friendly papiersoorten of zelfs stonepaper, dat is papiervrij! Maar wat ons betreft ligt de kracht van drukwerk in de combinatie van offline en online.


De QR-code is een veelgebruikt voorbeeld hiervan. Op een folder, in magazines of in een advertentie wordt verwezen naar een webpagina met meer informatie middels een QR-code. Eerst wordt de lezer getriggerd door een goed design wat aanzet tot actie: scannen. Na het scannen van de code op een telefoon of tablet wordt de juiste webpagina geopend met meer informatie, een aanmeldformulier, een video, social media of wat je ook wilt communiceren.  De mogelijkheden zijn eindeloos. Dus, scan deze QR-code en volg ons op Instagram. Daar delen we het hele jaar door tips, trends en ons nieuwste werk! 


Kortom, hoewel digitale media de manier waarop we communiceren en informatie tot ons nemen hebben veranderd, is print zeker niet dood! Het heeft eigen unieke voordelen en blijft een waardevol medium voor alle soorten van visuele communicatie: van krant, billboards, verpakkingen en de aankleding van elke ruimte! Het beste ontwerpwerk komt tot stand door een slimme combinatie van off- en online media, waarbij de sterke punten van beide worden benut.


Dus laten we de veelzijdigheid van print omarmen en erkennen dat het nog steeds een belangrijke rol speelt in ons leven. Wil je weten wat deze gouden combinatie voor jou kan betekenen? Je hebt onze gegevens, bel of mail en we gaan samen sparren!


Melissa & Lidewij

Lees meer blogs: