Publicatie Verpakkingsmagazine

Artikel Verpakkenmagazine 1-2016

Fraai ontwerp en hoogwaardige flexodruk

Schijn bedriegt

Meyn Graphic Design ontwikkelde met Global Flexibles de eerste niettransparante palingfilet verpakking in Europa. Wie de verpakking in handen neemt, denkt papier te voelen en paling te zien. Een verleidelijk stukje vakmanschap.

Melissa van den Brink-Koelewijn is pas 25 jaar en al sinds 2009 zelfstandig ondernemer. De verpakking voor traditioneel vers gerookte, Hollandse paling van het merk DeliciousFish.eu die zij inzond voor de NL Packaging Awards, viel de redactie van Verpakken meteen op. De verpakking is zo goed ontworpen en bedrukt, dat je op het verkeerde been wordt gezet. Je denkt een in papier verpakte, transparante verpakking in handen te hebben. Je hebt zelfs de neiging het ‘papier ’los te trekken. Maar het is een in hoogwaardige  flexobedrukte PE-folie met speciale coating, geleverd door Global Flexibles en ontworpen door Meyn Graphic Design. Het kwam om onverklaarbare redenen niet tot een nominatie voor een NL Packaging Award in de categorie Verpakkingen Koelvers. Benieuwd naar het verhaal achter de verpakking, bracht de redactie een bezoek aan Spakenburg, en niet alleen aan Meyn Graphic Design, maar óók aan de rokerij van Spakenburg Paling.

Schadelijk licht
De familie Koelewijn werkt al honderden jaren in de visserij. In 1992 richtten de broers Peter en Alex Koelewijn Spakenburg Paling op. Een rondleiding maakt duidelijk dat ze de paling hier nog op traditionele wijze roken, boven een vuur van beuken- en eikenhout. ‘Zo gaat het al eeuwen’, vertelt Alex Koelewijn. Om de hoogste kwaliteit te handhaven wordt er met de hand geleerd, vlak voor het verpakken van de paling. Overigens verwerkt het bedrijf niet alleen paling, maar ook zalm, forel en garnalen. Koelewijn heeft ook oog voor de presentatie van de vis en heeft het geluk dat zijn dochter met Meyn Graphic Design ook verpakkingen ontwerpt. Hij wilde voor nieuwe afzetkanalen een andere verpakking dan voor de viswinkels en -karren. Zonlicht en kunstlicht vormen echter een probleem; de roze kleur van de paling verdwijnt door ongunstige lichtomstandigheden. Onder invloed van licht gaan veel voedingsmiddelen achteruit in uiterlijk en kwaliteit. Paling wordt onder invloed van licht grijs van kleur. Om de paling aantrekkelijk te presenteren en schadelijke UV-invloeden te voorkomen, liet hij Meyn Graphic Design in samenwerking met Global Flexibles een lichtdichte verpakking ontwikkelen.

Gunnen
Melissa van den Brink wilde als kind al reclametekenaar worden en zat nog op de grafische school toen ze haar eerste opdracht kreeg. ‘Het is de enige keer dat ik mijn vader als kruiwagen heb gebruikt en dat was in 2009’, vertelt ze. Het ging om een opdracht voor FishPartners, dat tot de Kennemervis Groep behoort. Toen de brochure af was, moest ze een factuur sturen, maar er was nog geen bedrijf. ‘Samen met mijn vader ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan en vanaf dat moment was ik, op 19-jarige leeftijd, ondernemer. Als tegenprestatie moest ik mijn vader beloven lid te worden van de lokale ondernemersvereniging waar hij bestuurslid van was. Daarna moest ik het zelf doen.’

Het líjkt alsof het papier los over het venster ligt

 

Van al het werk dat Meyn Graphic Design maakt, is 30 tot 40% grafisch ontwerp voor verpakkingen. Niet alleen voor vis, maar ook voor kip en zuivel. ‘Voor de zuivelindustrie ontwerp ik demoverpakkingen en volledige verpakkingslijnen. Inspiratie doe ik op in supermarkten en groothandels en door aan trendwatching te doen. Ik vind het leuk om de stad in te gaan en in plaats van kleding te kopen gewoon in winkels naar verpakkingen te kijken. De laatste tijd stijgt het aantal opdrachten voor verpakkingsontwerpen sterk. Het is erg leuk om te doen en ik kan er mijn creativiteit goed in kwijt.’

 

Inpakpapier als basis
Hoe kwam ze op het idee om de palingverpakking in te zenden voor de NL Packaging Awards? ‘Global Flexibles stelde voor om deze palingverpakking gezamenlijk in te zenden.’ De totstandkoming van de verpakking is bijna ambachtelijk te noemen. Een grote rol bruin inpakpapier was de basis. Van den Brink scheurde het kader uit het pakpapier en pas toen ze 30 meter had verbruikt, had ze eindelijk het beoogde kader. Ze legde het papier met uitgescheurd kader onder de scanner en gebruikte dat als basis. Een ander basiselement was een foto van palingfilets. ‘Het grappige is dat die foto al zeker 10 jaar oud is’, zegt ze. De silhouetfoto onderaan de verpakking is afkomstig van de Nationale Beeldbank. Het zijn vissers op de Zuiderzee. Een rood-wit-blauwe band met een oranje vierkant waarin een kroon is afgebeeld, maakt de verpakking compleet. Hollandser kan het niet. De achterzijde heeft helemaal het papiergevoel en voorziet in alle productinformatie en een logo van het Duurzaam Paling Fonds. Onderaan is wat coating uitgespaard, zodat zelfklevende etiketten met de THT-datum en lotcode blijven hechten.

 

Kunststof venster
De hoge kwaliteit flexodruk, de aflopende bedrukking en het gebruik van een speciale coating maken de verpakking hoogstaand. Het ‘papier’ zou je er zo vanaf willen trekken, maar het is dus drukwerk met een coating die zorgt dat het als papier aanvoelt. En zó goed gedrukt, dat het lijkt alsof het papier losjes over het kunststof venster ligt. Maar ook dat kunststof venster is schijn. Het is een foto van palingfilets en door de zwarte ondergrond lijkt het of je de onderlegger ziet waarop de filets liggen. ‘Ik heb al gehoord dat sommige mensen de verpakking na gebruik wilden weggooien, maar deze toch weer oppakten, omdat ze dachten dat er nog paling in zat. Bij één afnemer kwam een klacht. Een klant vond dat de paling rozer uit de verpakking kwam dan voorheen. Dát was nou net onze opdracht; een nieuwe verpakking creëren die de paling tegen UV-licht beschermt’, vertelt Van den Brink. Het resultaat is echter veel meer dan zomaar een verpakking: een blikvanger die aandacht trekt. En een primeur: de eerste niet-transparante palingverpakking in Europa. Gewoon uit Spakenburg, maar wel met hulp van Global Flexibles, dat in Nederland de exclusieve rechten heeft voor het hoogwaardige HD flexodrukwerk uit Italië.

 

Lees meer blogs: