4 november 2015 – De Bunschoter

Vijf jaar geleden begon de toen 20 jarige Melissa Koelewijn een eigen grafisch ontwerpbureau. Melissa wist al op zeer jonge leeftijd welk beroep ze later zou kiezen. Op 8 jarige leeftijd zei ze tegen haar juf op de basisschool later word ik reclametekenares. Tekenen en ontwerpen had haar interesse en haar keus stond vast. Na de middelbare school ging ze als vijftienjarige toelatingsexamen doen bij het grafisch lyceum in Utrecht (GLU). Haar moeder ging met haar mee en wachtte in spanning op de gang. Veel kandidaten kwamen teleurgesteld uit het lokaal waar toelatingsexamen werd gedaan omdat ze werden afgewezen. Het toelatingsexamen is streng ook omdat het GLU een goede naam heeft in de grafische wereld. Melissa was ruim binnen de gestelde tijd klaar met haar toelating. Bij het familielid op de gang gierden de zenuwen door de keel. Melissa werd toegelaten en volgde het onderwijs met veel plezier en inzet. Melissa: We begonnen met 133 leerlingen en daarvan deden aan het eind van de vierjarige opleiding slechts 21 examen.  Ik heb toen met veel plezier stage gelopen bij de Bunschoter en daarna kortere periodes bij diverse stagebedrijven buiten ons dorp gewerkt.

Wat mij direct opviel was de leuke en informele maar vooral directe manier van werken die in ons dorp gebruikelijk is, dat is buiten ons dorp toch anders. Daar was de directeur een meneer, in Bunschoten zijn de mensen directer in commentaar of het nou positief is of niet en daar hou ik van.

Daarna deed ik examen,  slecht één half puntje te weinig voor Cum Laude geslaagd. Daar heb ik wel van gebaald maar de boodschap die ik meekreeg van mijn mentor was heel duidelijk: “Jij moet direct voor jezelf beginnen als grafisch ontwerper, je hebt top ideeën en jij maakt prachtige ontwerpen. Als iemand het in zich heeft, dan ben jij het”. Met die boodschap zat ik op de achterbank van de auto van mijn ouders. Van hen had ik tijdens mijn opleiding al een goede computer gekregen met alle mogelijke programma’s waar een grafisch vormgever gebruik van maakt.

Mijn eerste betaalde opdracht was een artikelcatalogus voor FishPartners. Een watervast boekwerk waar alle artikelen in staan die zij verkopen. Veel visdetaillisten zullen dit boek wel kennen. De fijne samenwerking van toen heeft er voor gezorgd dat ik meer ontwerpen en beeldmerken mocht maken voor FishPartners en haar zusterbedrijven.  Huisstijlen ontwerpen hoort ook bij mijn werkzaamheden, ook de nieuwe huisstijl van de Kennemervis Groep is een ontwerp van mijn hand.

Wat veel bedrijven niet weten is dat ik hen ook ontzorg in de merkbescherming van beeldmerken. Een voorbeeld daarvan is het Duurzaam Paling Fonds logo. Bescherming van beeldmerken wordt steeds belangrijker daarom is dit een vast onderwerp tijdens gesprekken met een klant.

Naast huisstijlen, logo’s en reclame uitingen ontwerp ik ook veel verpakkingen. Diverse productverpakkingen in de voedingssector zijn door mij ontworpen.  Verpakkingen ontwerpen is een creatief proces waarbij de samenspraak met de klant, mijn grafische vaardigheden en de nieuwste trends en technologieën samenkomen. Verpakkingen ontwerpen is soms tijdrovend werk waar je ook kennis voor moet hebben van wetten en regelgeving die voor verpakkingen gelden. De laatste jaren is op dat gebied veel werk ontstaan door nieuwe Europese wetgeving. Veel bedrijven hebben dit aangegrepen om bestaande verpakkingen te vernieuwen.

Het is best wel gaaf om bijvoorbeeld bij de Sligro of Albert Heijn je eigen ontwerp in het schap te zien liggen. Meyn Graphic Design heeft een diverse klantenkring van zuivelbedrijven, bakkerijen, visgroothandelaren en -detaillisten maar ook veel lokale mkb-ers en winkeliers.

Tenslotte een antwoord op de vraag die mij vaak gesteld wordt. Waar komt de naam Meyn Graphic Design vandaan. Het is een woordspeling naar “mijn design”,  zoals het uitgesproken word. Maar het is op bovenstaande manier geschreven omdat ik naar mijn lieve oma Meyntje vernoemd ben. Zij stimuleerde mij altijd creatief bezig te zijn en ik ben blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Wil je zien wat voor werk Meyn Graphic Design de afgelopen 5 jaar heeft ontworpen, maak een afspraak en kom langs, de koffie staat klaar.

Foto onderschrift: Melissa viert haar 5 jarig bestaan in haar kantoor op Zuidwenk 48.